Diyet Kliniği

Günümüzde doğru beslenme, sağlıklı yaşamada, büyüme ve gelişmede, hastalıklardan korunmada, hastalıkların tedavisinde altın kurallardan biri olarak kabul ediliyor. Diyet Kliniğimizde Uzman Diyetisyenimiz tarafından  halkımıza bu anlayışla hizmet veriyoruz.

Doğru beslenme


Doğru beslenme kavramı, bireyin günlük aktiviteleri için gerekli besinlerin dengeli biçimde sağlanmasını ifade ediyor.

Ne yazık ki, günümüz dünyasında iş temposunun da baskısıyla doğru beslenme sağlanamıyor. Bu kavram genellikle “çok yemek”le karıştırılıyor. Böyle bir anlayış, beslenmeye bağlı sıkıntıları büsbütün artırıcı etki yapıyor. “Çok yemek”, sağlık açısından “yetersiz beslenme kadar,  tehlikeli sonuçlar verebiliyor.

Doğru beslenme bilincinin oluşmasıyla, öncelikle yanlışların neden olduğu sağlık sorunları ortadan kalkıyor. Yanlış beslenmenin neden olduğu sağlık sorunlarının başında şişmanlık geliyor.

Şişmanlıkta, günümüzde yaygınlaşan beslenme biçimlerinin de etkisi bulunuyor. Fast-food (ayaküstü) karın doyurma alışkanlığı, bu açıdan “sorumlu” etkenler arasında gösteriliyor.
Doğru beslenmeden söz edebilmek için, vücudun ihtiyacı olan protein, yağ, karbonhidrat, mineral ve vitaminlerin dengeli alınması gerekiyor. Bunlar gün içinde alınan gıdalardan sağlanıyor.
Gıdaların yemek haline gelinceye kadar geçirildikleri işlemler de doğru beslenme açısından ayrı bir önem taşıyor. Doğru beslenme programının ilk adımı, gıdaların satın alınmasında atılıyor.

Beslenme zinciri; gıda seçimi, satın alınması, korunması, pişirilmesi ve yenilmesi gibi halkalardan oluşuyor.

Ancak unutmamalı ki, beslenme biçimi, bireyin genel sağlık durumuna, yaşına, cinsiyetine, yaptığı işe göre, farklılıklar gösteriyo

Kişiye özel beslenme programları

Doğru beslenmek için, günlük alınması gereken besin değerlerinin kişiye göre belirlenmesi önem taşıyor.

Diyet Kliniğimizde, kişiye özel beslenme programları oluşturularak doğru beslenmeye destek veriliyor.

Ayrıca diyet konusunda da kişiye özel programlar hazırlanır, diyet programı bilimsel verilerle ele alınarak oluşturulur.

Diyet Kliniğimizde, hastanemizdeki doktorlarımız tarafından tanısı konulmuş ve diyet tedavisi gerektiren diyabet, kalp hastalıkları, sindirim enzim bozuklukları, böbrek ve karaciğer hastalıkları, kanser, bebek beslenmesi, gebelik gibi durumlarda da hastanın durumuna göre diyet programları hazırlanır.

Zayıflama programı
Günümüzde şişmanlık ciddi bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Kliniğimizde, çoğu beslenme bozukluğundan kaynaklanan şişmanlıklar için zayıflama programları oluşturulur. Zayıflama programlarında dikkate alınması gereken en önemli hususun, sadece zayıflamak değil “kalıcı zayıflama” olması gerekir. Bu da ancak bilimsel verilerle sağlanabilir. Uygulanacak programların genel sağlık sorunlarına yol açmayacak biçimde titizlikle düzenlenmesi gerekir.

Hastanemizde şişmanlık şikayetiyle başvuran hastalara, genel sağlık durumları dikkate alınarak özel bir program uygulanır. Zayıflama programına alınan kişinin beslenme alışkanlıkları, varsa mevcut rahatsızlıkları belirlenir ve laboratuvar tetkikleriyle genel durumuna ilişkin veriler sağlanarak  ayrıntılı bir değerlendirme yapılır.

Boy, kilo, yaş, cinsiyet, çalışma şartları ve özel durumlar da dikkate alınarak kişiye özel bir diyet programı hazırlanır.  Ancak kişinin istenilen kiloya gelmesi kadar, uygun kiloda kalması da önem taşır. Bu da ancak doğru beslenme alışkanlığıyla sağlanabilir.

Uygulanan programlarla, doğru beslenme alışkanlığının, kişide, süreklilik kazanması hedeflenir. Bu da bir bakıma sürekli diyet anlamına gelir. Ancak sürekli diyet, zayıflama amaçlı oluşturulan ve bir takım kısıtlamalar getiren beslenme biçimini ifade etmez. Bu beslenme alışkanlığının “diyetin yaşam biçimi haline getirilmesi” olarak tanımlanması daha doğru bir ifade olur.

Belirli periyotlardaki kontrol diyetleriyle verilen kiloların geri alınması engellenir. Ayrıca egzersiz programları çizilerek, bölgesel fazlalıkların da giderilmesi için önerilerde bulunulur.

Sağlıklı Beslenme İçin Öneriler
Unutmayınız! Doğru beslenmeniz için;

İstediğiniz kadar değil, ihtiyacınız kadar yemelisiniz.
Çok yağlı yemekler, kızartma ve ağır tatlılardan uzak durmalısınız.
Alkollü içki alışkanlığınız varsa, bırakınız.
Tıka basa karın doyurma yerine az ama yararlı besinler yemeğe çalışınız.
Fazla kilolardan kurtulmak için mucize formüllere değil, kalıcı diyete ilgi gösteriniz.